Άγγελος Παναγιωτόπουλος

Κλινικός Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπευτής

Βιογραφικό

Άγγελος Παναγιωτόπουλος

Βιογραφικό

Ο Άγγελος Παναγιωτόπουλος είναι Κλινικός Ψυχολόγος και πιστοποιημένος Γνωσιακός Συμπεριφορικός Ψυχοθεραπευτής (Άδεια Ασκήσεως Επαγγέλματος: 4011/2019). Το 2010 εισήχθη στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών και δύο χρόνια αργότερα αποφάσισε να ακολουθήσει την επιστήμη της Ψυχολογίας.

Σπούδασε Ψυχολογία στο Πανεπιστήμιο του Πλύμουθ της Αγγλίας απ' όπου έλαβε έπαινο αριστείας για την ακαδημαϊκή του επίδοση. Στο ίδιο Πανεπιστήμιο εργάστηκε για έναν χρόνο ως ερευνητής. Στη συνέχεια ειδικεύτηκε στην Κλινική Ψυχολογία στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης της Ελβετίας ως υπότροφος του Πανεπιστημίου, πραγματοποιώντας την κλινική του άσκηση στο Ψυχιατρικό Τμήμα του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Γενεύης.

Με την επιστροφή του στην Ελλάδα το 2018 υπηρέτησε για έναν χρόνο στο Γενικό Επιτελείο Στρατού ως ψυχολόγος στη Γραμμή Στήριξης Οπλιτών. Στη συνέχεια ακολούθησε 4ετή ειδίκευση στη Γνωσιακή Συμπεριφορική Θεραπεία (ΓΣΘ) στην Εταιρεία Γνωσιακών Συμπεριφοριστικών Σπουδών (ΕΓΣΣ), η οποία είναι διαπιστευμένη από την Ευρωπαϊκή Εταιρία Συμπεριφορικών και Γνωσιακών Θεραπειών (EABCT). Στα πλαίσια της ειδίκευσής του καταρτίστηκε θεωρητικά και στη θεραπεία παιδιών και εφήβων.

Από το 2019 εκπονεί διδακτορική διατριβή στο Τμήμα Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών ως υπότροφος του Ελληνικού Ιδρύματος Έρευνας και Καινοτομίας (ΕΛΙΔΕΚ). Επί του παρόντος, παράλληλα με το ακαδημαϊκό του έργο εργάζεται ως ιδιώτης ψυχολόγος, ενώ παρέχει υπηρεσίες σε παιδιά και εφήβους στο Κέντρο Νευροαναπτυξιακής Αγωγής Παιδιού (ΚΝΑΠ). Στο παρελθόν, έχει εργαστεί ως ψυχολόγος στο Ινστιτούτο Έρευνας και Θεραπείας της Συμπεριφοράς (ΙΕΘΣ) και σε δομές προσφύγων στην Ελλάδα, καθώς και ως ερευνητής σε ευρωπαϊκά ερευνητικά προγράμματα.

University Of Plymouth Logo Université de Genève Logo
National and Kapodistrian University of Athens Logo Λογότυπο Εταιρείας Γνωσιακών και Συμπεριφοριστικών Σπουδών
European Association for Behavioural and Cognitive Therapies Logo

Υπηρεσίες

Η ατομική ψυχοθεραπεία ενηλίκων προγραμματίζεται συνήθως σε εβδομαδιαία βάση και διαρκεί 45-50 λεπτά. Μπορούμε να συνεργαστούμε για θέματα:

  • Άγχους και φοβιών
  • Ψυχολογικής διάθεσης (π.χ., κατάθλιψη)
  • Κοινωνικών δυσκολιών
  • Διατροφής (π.χ., ανορεξία, βουλιμία, επεισοδιακή υπερφαγία)
  • Ανησυχιών για την υγεία
  • Ψυχοσωματικών συμπτωμάτων
  • Έμμονων ιδεών
  • Απώλειας-πένθους
  • Τραυματικών εμπειριών
  • Σεξουαλικών δυσκολιών
  • Προβλημάτων με την εικόνα εαυτού και τις διαπροσωπικές σχέσεις
  • Οτιδήποτε άλλο μειώνει το αίσθημα ευημερίας ή παρεμποδίζει την καθημερινή σας λειτουργικότητα (π.χ., αναβλητικότητα, διαχείριση θυμού, ερωτική ζήλεια)

Σε κάθε περίπτωση θα μπορούσατε να επικοινωνήσετε μαζί μου για να διερευνήσουμε το αίτημά σας.

Πριν την έναρξη της θεραπείας προγραμματίζονται ορισμένες συναντήσεις για τη διερεύνηση του αιτήματος, τη λήψη ιστορικού και τη διαγνωστική εκτίμηση του παιδιού ή εφήβου. Οι συναντήσεις αυτές απαιτούν την εμπλοκή των γονέων. Στη συνέχεια, γονείς και παιδί/έφηβος ενημερώνονται και προτείνεται το θεραπευτικό πλάνο. Για την πρόοδο της θεραπείας του παιδιού ή εφήβου, συνήθως κρίνεται απαραίτητη η παράλληλη συμβουλευτική γονέων (με άλλον θεραπευτή από αυτόν που συνεργάζεται με το παιδί).

Προσφέρω ψυχοθεραπεία παιδιών και εφήβων για δυσκολίες όπως:

  • Άγχος, φοβίες, χαμηλή αυτοεκτίμηση
  • Μειωμένη διάθεση
  • Άγχος αποχωρισμού
  • Δυσκολίες προσαρμογής, σχολική άρνηση
  • Προβλήματα συμπεριφοράς, επιθετικότητας, τήρησης ορίων
  • Διαχείριση διαζυγίου, συγκρούσεων
  • Διαχείριση απώλειας, πένθους
  • Προβλήματα στη διατροφή και στον ύπνο
  • Διάσπαση προσοχής/υπερκινητικότητα (ΔΕΠ/Υ)
  • Επιλεκτική αλαλία
  • Ενούρηση/εγκόπριση
  • Δυσκολίες στις κοινωνικές/ φιλικές σχέσεις

Η συμβουλευτική γονέων λαμβάνει χώρα είτε ανεξάρτητα είτε παράλληλα με την ψυχοθεραπεία παιδιών/εφήβων. Συνήθως αφορά ζητήματα όπως η ενίσχυση των γονεϊκών δεξιοτήτων και η βελτίωση της σχέσης με το παιδί, η εκπαίδευση στη διαχείριση της συμπεριφοράς του παιδιού, η διαχείριση διαζυγίου/συγκρούσεων/απώλειας/ασθένειας και η αδελφική αντιζηλία.

Οι συνεδρίες μέσω διαδικτύου ακολουθούν το πρότυπο των δια ζώσης συνεδρίων και θεωρούνται εξίσου αποτελεσματικές από την επιστημονική κοινότητα. Συνήθως προτείνονται εφόσον υπάρχει δυσκολία πρόσβασης στο γραφείο (διαμονή σε άλλη χώρα ή πόλη, συχνά ταξίδια, κινητικές δυσκολίες, κυλιόμενο εργασιακό ωράριο κτλ.).

Θεραπευτική Προσέγγιση

Θεραπευτική Προσέγγιση

Η Γνωσιακή Συμπεριφορική Θεραπεία (ΓΣΘ) είναι μια μορφή ψυχοθεραπείας στην οποία θεραπευτής-θεραπευόμενος συνεργάζονται ως ομάδα για την κατανόηση και την επίλυση ψυχολογικών δυσκολιών. Αναπτύχθηκε τη δεκαετία του ‘60 από τον Δρ. Aaron T. Beck, ως απάντηση στην απουσία επαρκών επιστημονικών δεδομένων για τις μέχρι τότε διαθέσιμες ψυχοθεραπευτικές παρεμβάσεις.

Ο όρος ‘’γνωσιακή’’ αναφέρεται στις γνωσίες μας — δηλαδή τις σκέψεις, τις εικόνες, τις προσδοκίες και τις βαθύτερες αντιλήψεις μας για τον εαυτό, τους άλλους και τα πράγματα γύρω μας — οι οποίες καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό τη συμπεριφορά και τις συναισθηματικές μας αντιδράσεις. Με άλλα λόγια δεν είναι οι καταστάσεις αυτές καθαυτές που καθορίζουν το πως αισθανόμαστε, αλλά περισσότερο ο τρόπος με τον οποίο ερμηνεύουμε ή νοηματοδοτούμε τις καταστάσεις. Ας φανταστούμε, για παράδειγμα, δύο συμφοιτητές που παίρνουν και οι δύο 9 στα 10 στο ίδιο μάθημα της εξεταστικής. Ο πρώτος σκέφτεται ότι έπιασε τόπο η προσπάθειά του και νιώθει ικανοποίηση. Ο δεύτερος σκέφτεται ότι δεν είναι αρκετά έξυπνος και νιώθει έντονη στεναχώρια. Φυσικά, αυτή του η σκέψη δεν προκύπτει τόσο από την αντικειμενική του απόδοση, αλλά μάλλον από τη βαθύτερη αντίληψη που έχει για τον εαυτό του ως ανεπαρκή, καθώς και από την πεποίθηση ότι πρέπει να τα κάνει όλα τέλεια.

Έτσι, στη θεραπεία κεντρικό ρόλο διαδραματίζει ο εντοπισμός των δυσλειτουργικών μας σκέψεων και βαθύτερων αντιλήψεων, η εξέταση του τρόπου που αυτές αναπτύχθηκαν και εδραιώθηκαν, η σύνδεση τους με τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε στον παρόν, και τελικώς η τροποποίηση και η αναδόμησή τους.

Ο όρος ‘’συμπεριφορική’’ αναφέρεται στη συσχέτιση μεταξύ των διαφόρων συμπεριφορών και των συνθηκών στις οποίες αυτές συμβαίνουν. Με άλλα λόγια στο τι εξυπηρετεί μια συμπεριφορά στην εκάστοτε κατάσταση. Επιστρέφοντας στο προηγούμενο παράδειγμα, ο δεύτερος φοιτητής αποφασίζει να μην πάει διακοπές προκειμένου να προετοιμαστεί ‘τέλεια’ για την επόμενη εξεταστική. Η συγκεκριμένη συμπεριφορά έχει ως στόχο να μην ξανανιώσει το αίσθημα ανεπάρκειας, αν και τελικά αυτό είναι σχεδόν αναπόφευκτο.

Η συμπεριφορική πλευρά της θεραπείας περιλαμβάνει την κατανόηση της λειτουργίας ή της ‘χρησιμότητας’ των δυσλειτουργικών μας συμπεριφορών, την τροποποίησή τους μέσω μιας νέας διαδικασίας μάθησης ή/και την εκμάθηση νέων δεξιοτήτων.

Η αποτελεσματικότητα της ΓΣΘ έχει τεκμηριωθεί από περισσότερες από 2000 επιστημονικές μελέτες για ένα μεγάλο εύρος ψυχικών δυσκολιών. Ενδεικτικά αναφέρονται οι διαταραχές άγχους, η κατάθλιψη, η ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή, οι διαταραχές πρόσληψης τροφής, οι διαταραχές ύπνου κ.ά. Έχει φανεί επίσης αποτελεσματική συνδυαστικά με φαρμακευτική αγωγή για σοβαρές και χρόνιες ψυχικές διαταραχές όπως η διπολική διαταραχή και η σχιζοφρένεια. Τα ερευνητικά αυτά δεδομένα έχουν αξιολογηθεί σχολαστικά από διεθνείς αρμόδιους φορείς, όπως το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας και Κλινικής Αριστείας (NICE) της Μεγάλης Βρετανίας και την Αμερικανική Ένωση Ψυχολόγων (APA), οι οποίοι την προτείνουν ως θεραπεία εκλογής για μια σειρά δυσκολιών σε ενήλικες και παιδιά/εφήβους.

Στην κλινική μου πρακτική ενσωματώνω και στοιχεία από νεότερες προσεγγίσεις, οι οποίες γνωρίζουν άνθιση τα τελευταία χρόνια και προεκτείνουν την παραδοσιακή ΓΣΘ. Μεταξύ αυτών των προσεγγίσεων, εξέχουσα θέση έχει η Θεραπεία Σχημάτων η οποία δίνει μεγάλη έμφαση στη διερεύνηση των παιδικών και εφηβικών πηγών των ψυχολογικών δυσκολιών, σε συναισθηματικές τεχνικές και στη σχέση θεραπευτή-θεραπευόμενου.

Παρακάτω παραθέτω ορισμένες ιστοσελίδες και βίντεο για να αναζητήσετε περαιτέρω πληροφορίες για τη ΓΣΘ

Ινστιτούτο Έρευνας και Θεραπείας της Συμπεριφοράς (ΙΕΘΣ)

European Association for Behavioural and Cognitive Therapies (EABCT)

https://www.youtube.com/watch?v=Jz55Uk9EH6U

https://www.youtube.com/watch?v=ZZt-Q1DR3Ds

Άγγελος Παναγιοτόπουλος | Ψυχολόγος

Νέα και Έρευνα

  • Παναγιωτόπουλος, Α., Λεμονούδη, Μ., & Κουβαράκη, Ε. (2024, Νοέμβριος 08-10). Ασκήσεις και τεχνικές για το προπαρασκευαστικό στάδιο της σύναψης συντροφικών σχέσεων [Προφορική Ανακοίνωση]. 8ο Πανελλήνιο Συνέδριο Γνωσιακών και Συμπεριφορικών Ψυχοθεραπειών, Αθήνα, Ελλάδα. Διαβάστε Περισσότερα
  • Αγγελή, Κ., Παναγιωτόπουλος, Α., Παπαγεωργίου, Α., Παπαγιαννόπουλος, Χ. (2024, Νοέμβριος 08-10). Η ελληνική έκδοση του Ερωτηματολογίου Γονικής Συμπεριφοράς του Young (Young Parenting Inventory - YPI) [Προφορική Ανακοίνωση]. 8ο Πανελλήνιο Συνέδριο Γνωσιακών και Συμπεριφορικών Ψυχοθεραπειών, Αθήνα. Ελλάδα. Διαβάστε Περισσότερα
  • Παναγιωτόπουλος, Α., & Παυλόπουλος, B. (2023, Νοέμβριος 23-26). Κοινωνικές ομάδες και κοινωνικές ταυτότητες στη μετάβαση των εκτοπισμένων μεταναστών στην Ελλάδα: Διαχρονικές διεργασίες προσαρμογής [Προφορική Ανακοίνωση]. 13ο Πανελλήνιο Συνέδριο Κοινωνικής Ψυχολογίας, Πάτρα, Ελλάδα. Διαβάστε Περισσότερα
  • Παναγιωτόπουλος Α., Δημοπούλου Μ.Ν., & Παυλόπουλος B. (2023, Μάρτιος 10-11). Οι κοινωνικές ταυτότητες ως 'δίκοπο μαχαίρι' για την προσαρμογή και ευημερία των προσφύγων: Μια ποιοτική μελέτη με Αφρικανούς αιτούντες άσυλο [Προφορική Ανακοίνωση]. 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο Διαπολιτισμικής Ψυχολογίας, Κομοτηνή, Ελλάδα. Διαβάστε Περισσότερα
  • Παναγιωτόπουλος Α., Giovanetti I., & Παυλόπουλος B. (2022, Οκτώβριος 5-9). Η προσαρμογή των αιτούντων άσυλο στην Ελλάδα ως διεργασία αλλαγής της κοινωνικής ταυτότητας: Μία διαχρονική μελέτη [Προφορική Ανακοίνωση]. 18o Πανελλήνιο Συνέδριο Ψυχολογικής Έρευνας, Αθήνα, Ελλάδα. Διαβάστε Περισσότερα
  • Nève de Mévergnies C., Panagiotopoulos A., Brown A., & Schultebraucks K. (2022, September).Trauma-related stress pathology among refugees: State-of-the-art review on current use of machine learning for diagnostic and prognostic assessment [Oral Presentation]. 8th International Symposium on Resilience Research, Mainz, Germany.
  • Παναγιωτόπουλος Α., & Λεμονούδη Μ. (2022, Μάιος). Ενιαίο Πρωτόκολλο για τις Συναισθηματικές Διαταραχές: Θεωρητικό Πλαίσιο, Θεραπευτικές Ενότητες και η Αποτελεσματικότητα του σε Ενήλικες [Προφορική Ανακοίνωση]. 7ο Πανελλήνιο Συνέδριο Γνωσιακών Ψυχοθεραπειών, Ηράκλειο, Ελλάδα. Διαβάστε Περισσότερα
  • Bakomitrou, F.,..., Panagiotopoulos, A.,...,Bousboulas, S. (2019, Μάρτιος). Πιλοτική στάθμιση ενός εργαλείου αυτο-στίγματος σε ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 (ΣΔτ2) [Αναρτημένη Ανακοίνωση]. 17ο Πανελλήνιο Διαβητολογικό Συνέδριο, Αθήνα, Ελλάδα. Διαβάστε Περισσότερα
  • Bakomitrou, F., Bousboulas, S.,..., Panagiotopoulos, A.,..., Spinaris,V. (2016, October). The economic crisis in Greece: a factor of nonadherence to treatment for mentally ill patients [Poster Session]. 29th European College of Neuropsychopharmacology Congress, Vienna, Austria. Διαβάστε Περισσότερα

  • Panagiotopoulos, A., & Pavlopoulos, V. (2024). Group belonging and social identities in the transition of asylum-seekers in Greece: Longitudinal pathways to adjustment. Healthcare, 12(1), Article 55. Διαβάστε Περισσότερα
  • Panagiotopoulos, A., Despoti, A., Varveri, C., Wiegand, M. C., & Lobbestael, J. (2023). The Relationship Between Early Maladaptive Schemas and Cluster C Personality Disorder Traits: A Systematic Review and Meta-Analysis. Current Psychiatry Reports, 25(10), 439–453. Διαβάστε Περισσότερα
  • Panagiotopoulos, A., Giovanetti, I., & Pavlopoulos, V. (2022). Adjustment of refugees in Greece as a social identity process: A longitudinal study. In M. Klicperova-Baker & W. Friedlmeier (Eds.), Xenophobia vs. Patriotism: Where is my Home? Proceedings from the 25th Congress of the International Association for Cross-Cultural Psychology, 290. Διαβάστε Περισσότερα
  • Ceschi, G., Ohnmacht, P., Panagiotopoulos, A., & Khazaal, Y. (2019). Binge drinking and attentional bias modification: New perspectives for prevention? Journal de Thérapie Comportementale et Cognitive, 29(4), 165176. Διαβάστε Περισσότερα

Επικοινωνία